Foie Royale staat voor blije ganzen?
‘Absoluut! Op onze boerderij in Duitsland lopen de ganzen vrij in de rondte. Niks geen dwangvoeding. Ik heb met eigen ogen gezien hoe het eraan toegaat bij dwangvoeding, hoe die arme beesten een paar keer per dag via een slang in hun keel worden vetgemest, geen fijn gezicht.

Dus jij dacht: dat moet anders?
‘Precies. Ik wilde een vette lever maken buiten de gans om, dus na de slacht. Toen ik een partij gezonde ganzenlevers kreeg aangeboden, begon ik met experimenteren: koken, koken en nog eens koken, samen met mijn vrouw, in onze eigen keuken. Jarenlang waren we ermee bezig. Maar op een gegeven moment liepen we vast.’

Je had een doorbraak nodig…
‘Inderdaad. En gelukkig kwam die ook. Via, via kreeg ik contact met een expert in dierlijk vet: Dr. Nino Terjung van het DIL (Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik). Hij wist hoe je lever en ganzenvet onder hoge druk volledig met elkaar kunt laten versmelten. Dat was de oplossing.’

Missie geslaagd?
‘Qua smaak, textuur en kleur is Foie Royale bijna niet te onderscheiden van foie gras. Het is ons gelukt om een volwaardige, vette ganzenlever te produceren zonder enige vorm van dierenleed. Wij zijn de enigen in de wereld die dit kunnen. Daar zijn we trots op.’  

Foie Royale verovert Europa?
‘Zeker weten. Het gaat hard. Inmiddels heb ik twee compagnons. Nino Terjung en eenden- en ganzenleverancier Robert Meyer. We hebben contracten afgesloten in Spanje, Nederland, Engeland en Duitsland. Om een constante aanvoer en kwaliteit te kunnen garanderen, hebben we een eigen fabriek laten bouwen.’

Nooit meer foie gras?
‘Ik weet niet of we foie gras definitief van de troon zullen stoten. De tijd zal het leren. Met Foie Royale dragen wij in elk geval ons steentje bij aan een hoogwaardig en duurzaam alternatief, dat je zowel warm als koud kunt nuttigen, precies zoals met foie gras. Pocheren, bakken, als torchon, blenden of gewoon zo, op een toastje: alles is mogelijk.’

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin